O PROJEKTE

Noc divadiel

20. 11. 2010

1. ročník noci otvorených divadiel, predstavení s hviezdnou oponou a výnimočných divadelných zážitkov

Banská Bystrica – Bratislava – Martin – Nitra – Košice – Trnava – Žilina – Prešov

Noc dáva vyniknúť hviezdam. 20. novembra 2010 zažiaria nielen na oblohe, ale i na javisku. Noc divadiel je novovzniknuté európske podujatie prezentujúce divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Heslo prvého ročníka „Dnes večer nezhasíname” v sebe prepája oba významy. Počas „Noci” sa netreba báť, divadla obzvlášť. Divák môže skúmať, objavovať, zapájať sa do diania či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať po celú noc. Podujatie sa koná po prvýkrát na Slovensku, v 8 mestách, 28 divadlách, na 35 scénach a prináša skutočne bohatý program: inscenácie, diskusie s autorským tímom, čítačky, projekcie, ukážky z netradičnej tvorby, koncerty, improvizačné výstupy, tanečné čísla, piesne a scény z muzikálov, večierku s múzou, otvorenú prípravu predstavenia, vernisáže, prezentačný divadelný kiosk, inscenované čítanie na dobrú noc, fotografovanie sa v kostýmoch, skúšanie textov s režisérmi, pád divadelnej opony, nočnú hodinkovú operetu, prechádzku divadelným zákulisím.

Ako prvé otvorí svoje brány Slovenské komorné divadlo Martin prechádzkou divadelným zákulisím. Najdlhšiu návštevu divadla pripravilo bratislavské Non.Garde, ktoré svoj nočný program pretiahne až do rána a zavŕši ho vítaním slnka.

“Noc” je podujatím, ktoré charakterizuje otvorenosť (ako potreba zo strany divadiel), interakcia (ako prvok hry a akcie zo strany publika) a prepájanie (ako schopnosť vytvárať siete medzi verejnosťou, divadlami, inštitúciami a mestami). Bude sa konať každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne.

Noc divadiel vyhlasuje a koordinuje Divadelný ústav Bratislava.

 

VSTUP NA VŠETKY PODUJATIA JE VOĽNÝ, POKIAĽ NIE JE UVEDENÉ INAK.

partneri.gif, 15kB
plagat.gif, 34kB