Program - 2019 | Hlohovec

OZ Divadelná skupina teatro ORLUS

Empírové divadlo v Hlohovci

Zámok 2273/7

Rezervácie: 0907 377 802, info@teatroorlus.sk

www.teatroorlus.sk

Program:

18.00            

Mesačné svetlo lásky (divadelné predstavenie)       

Svetlo žiariacej luny, záblesk lásky, osudové jazero, nadanie mladého umelca, nesmrteľná hudobná múza, ale i dobrosrdečnosť a pretvárka. Sedem indícií, vďaka ktorým ožíva príbeh, ktorý pred viac ako 215 rokmi odvial čas.

 V roku 1801 pozval gróf Jozef Brunsvik do svojho honosného sídla chudobného, ale veľmi nadaného génia Ludwiga van Beethovena. Tento nemecký skladateľ flámskeho pôvodu mal učiť hudbu grófove netere – Jozefínu, Teréziu a Giuliettu. Jednej z nich však Beethovenov pobyt od počiatku prekáža a voči polohluchému maestrovi hudby vyhotoví zákerný plán. Plán pretvárky a neúprimnej lásky. Svoj zámer mladá slečna bez akýchkoľvek morálnych zábran začína naplno realizovať a postupne získava od Beethovena sľub o napísaní sonáty. Tridsaťročný Ludwig, zaslepený svojimi citmi voči mladej šľachtičnej, dni a týždne presedí za klavírom, až sa mu podarí skomponovať jedinečnú sonátu lásky. Sonátu mesačného svitu.

 Odovzdá nakoniec do rúk nevďačnej aristokratky Ludwig van Beethoven svoje dielo a dovolí vôbec prefíkanej žiačke vypočuť si sonátu? Vypláva ukrývané tajomstvo urodzenej slečny na povrch alebo sa jej ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrá prostoreká slúžka Angela, gróf Jozef Brunsvik a jeho sestra Zuzana?

Odpovede na tieto otázky prinesie divadelne spracovaný príbeh o sonáte č. 14 cis-mol s názvom Mesačné svetlo lásky.                                                                                    

Účinkujú: Daniela Kuffelová (herečka DAB Nitra) a členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS

 

19.30 

Hudobné vystúpenie Barbora Hazuchová & Marek Masarik

 

20.30 hod.

Umlčaný potomok (divadelné predstavenie)           

Dieťa, čo v stáročnú búrku prichádzalo ťažko na svet. Ten, čo pri prvom zaplakaní zobral matke navždy dych z pier. Dedič, čo moc bohatstva nikdy neokúsil, odvrhnutý syn rodu Erdödy, čo navždy umlčaným potomkom mal byť. Štyri svedectvá, vďaka ktorým ožije legendárny príbeh, ktorý bol pred viac ako 200 rokmi zamknutý bránou storočí.

Po roku 1794 sa ovdovelý gróf Jozef Erdödy zoznámil s dcérou viedenského fiakristu, Alžbetou Meyerovou. Hoci dobre vedel, že táto žena neurodzeného pôvodu mu nikdy neporodí potomka, napriek tomu si ju zobral za svoju druhú manželku a v manželstve s ňou roky zotrvával. Avšak v jedno letné ráno sa osudovo zahľadel do siroty, zámockej slúžky Hanky. Uhorský kancelár bol každým dňom viac a viac očarený jej krásou, vnímavosťou srdca a citlivou povahou a mladé životom neskúsené žieňa zase u zrelého muža našlo oporu, pochopenie a vzájomnú náklonnosť. Ich lásku z krehkých pavučín odrážala hladina jazierka, prikrýval šum listov obrovského platana a kropil občasný voňavý letný dážď. City zaľúbencov zo zámockej záhrady sa postupne zintenzívňovali, boli si navzájom svetlom v tmách, až nakoniec jedného dňa Hanka zámockému pánovi odovzdala nepoškvrnený ručník svojho dievčenstva. O niekoľko týždňov mladá slúžka oznámila grófovi, že s ním čaká dieťa.

Ako zaľúbený majiteľ panstva príjme túto správu? Dovolí Hanke priviesť do ríše života erdödyovského potomka? Čo za skutok vykoná Alžbeta Meyerová, keď zistí, že ju jej vlastný muž podviedol so slúžkou? Komu prisľúbi lojálnosť a pomoc prostoreká správkyňa kuchyne Zita, ctihodná matka predstavená a cigánka Ilona?

Všetky podrobnosti o príbehu plnom lásky, šume listov platana a otvoreného srdca je možné získať v divadelnom predstavení Umlčaný potomok.                                              

Účinkujú: Gabriela Dolná (hosťujúca herečka DAB Nitra) a členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta