Program - 2024 | Námestovo

Divadlo dNO

Miesto podujatia: Dom kultúry v Námestove

Kontakt: dno@orava.sk, +421 948 017 867


Program:

⏰ 20.00 hod.

 Divadlo dNO: HRANICA  ✨ 

1. repríza najnovšej autorskej inscenácie divadla dNO 

1918: Poľsko vznieslo územné nároky voči rodiacemu sa Československu. Významnou súčasťou tohto zabudnutého diplomaticko-vojnového konfliktu bolo aj územie Oravy, ktoré bolo tisíc rokov integrálnou súčasťou slovenskej časti Uhorska. Na pozadí veľkých politických hier, medzinárodných arbitráží a masívnej propagandy sa odkrývajú temné zákutia ľudských charakterov a pokrivenosť vzájomných vzťahov.
HRANICA nie je vavrín pre hrdinov ani školská besiedka presadzujúca aktuálny pohľad na národné dejiny. Je to zahrávanie sa času s číslami, svetla s hudbou, ľudí s ideológiami a človeka so starnutím. Desaťročia sa ťahajúci hraničný konflikt vstupuje do domova jednej rodiny, ktorej členovia sa stávajú figúrkami rozvratu medzinárodných i medziľudských vzťahov – rozvratu, ktorý až neznesiteľne pripomína súčasnosť.


Réžia a choreografia: KUmŠT – Lukáš Kubík a Andrej Štepita 

Autorský tím: Lukáš Kubík, Daniela Kubíková a kolektív dNO 

Autorská spolupráca: Andrej Štepita, Roman Večerek 

Scénografia: Lukáš Kubik

Kostýmy: Barbora Erniholdová

Technická spolupráca: Martin Chudiak, Ľuboš Ruppeldt

Hudba: Adrián Malovaník, Paula Dubeňová, Skarlet Marlengová, Barbora Večerková, Lea Večerková 

Účinkujú: Filip Brišák, Vlado Zboroň, Martin Frank, Roman Večerek, Samuel Borsík, Jozef Miklušičák, Daniela Kubíková, Vanessa Teluchová, Katka Hudačková

Odporúčaný vek: od 15 rokov

 

Z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia a Mesto Námestovo.

 


⏰ 21.30 hod.

 Diskusia s tvorcami inscenácie ✨ 

 


⏰ 22.00 hod.

 NOC DIVADIEL afterparty ✨ 


Divadlo dNO je nezávislé slovenské divadlo, ktoré pôsobí od roku 2020 v Námestove. Kolektív sa venuje autorskej tvorbe divadelných inscenácií a programovo sa zameriava na lokálne témy s globálnym presahom. Vnímame divadlo ako spoločenský akt. Pozorujeme aktuálnu situáciu a cez drobnú históriu Oravy čelíme naliehavým problémom a výzvam súčasnosti. Každej inscenácii predchádza rozsiahly širokospektrálny výskum, ktorého reflexiu prinášame na javisko. Zahrávame sa s inscenačnými postupmi, prostriedkami dokudrámy, fyzického divadla, muzikality, akčnej scénografie, site-specific či interaktívneho divadla.
Divadlo má na konte doposiaľ 6 inscenácií, na ktorých sa podieľalo viac ako 50 tvorcov z radov profesionálov i ochotníkov. Spoločné bádanie, vzájomný umelecký rozvoj a súčasný pohľad na divadlo vedú k autentickým dielam s originálnym rukopisom, ktoré vzbudzujú záujem divákov i odbornej verejnosti. Počas prvých rokov existencie sme odohrali desiatky predstavení po celom Slovensku, ktoré navštívilo viac ako 10 000 divákov. Divadlo je nositeľom viacerých ocenení za svoju umeleckú činnosť, vrátane 6 cien z festivalu Scénická žatva či hlavnej ceny festivalu Belopotockého Mikuláš.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri Noci divadiel v roku 2024

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky     www.pravda.sk     citylife.skINFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY         kam do mesta  bratislavske novinyKod