Program - 2024 | Soblahov

Mestské divadlo Trenčín

Miesto podujatia: Sála PD Soblahov

Link na predaj vstupeniek: MAXITICKET

Kontakt: +421 905 770 265, produkcia@mdtn.sk                          

Facebook: Mestské divadlo Trenčín

Instagram: @mestskedivadlotrencin


Program:

⏰ 18.00 hod.

Ivan Stodola – Karol Rédli: Čaj u pána senátora ✨ 

Klasická slovenská satirická veselohra Čaj u pána senátora vznikla pred storočím v časoch mladej demokracie. Ivan Stodola si vzal „na paškál“ všetkých tých, ktorí sa cítili „povolaní“ vstúpiť do politiky, no zlyhávali intelektuálne i morálne. V úprave režiséra Karola Rédliho máme zrazu pocit, že sme sa za tých 100 rokov až tak veľmi nezmenili.

V dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď bola hra napísaná, zobrazovala vtedajšie politické a spoločenské praktiky politikov z rodiacej sa demokracie v samostatných dejinách prvej Československej republiky. K politike sa vtedy mohol dostať nejeden obyčajný človek, taktiež ľudia s pochybným spoločenským vystupovaním, s extrémnymi názormi, s jasným kariérnym smerom, s ovplyvniteľným politickým hlasom, tí, ktorí sotva bojovali za ľudí či „ochrancovia“ slovenského národa. Všetci sa vtedy tvárili ako solidárni ľudia, vyhlasovali, že sú jedna rodina, stopercentní demokrati, a že si naše Slovensko zobrať nedajú. Československo je už minulosťou a my žijeme v samostatnej Slovenskej republike. V čase tvorby inscenácie sa píše rok 2024 a my sme predsa iní… Alebo?
 

Produkcia: Zuzana Mišáková
Úprava a réžia: Karol Rédli
Dramaturgia: Michaela Gallová
Koordinátor produkcie: Barbora Čatlošová Drozdová
Scéna: Silvia Ďurovcová
Kostýmy: Daniela Vallová, Mária Hlucháňová
Hudba: Diana Minarovičová
Vizáž: Karolína Gáliková, Paula Pokorná
Choreografia: Jozef Čakloš
Svetelný dizajn: Martin Potočný
Inšpícia: Michaela Janišová, Jozef Čakloš

Účinkujú: Štefan Richtárech (BALTAZÁR SLIVKA, majiteľ pohrebného ústavu), Karin Adzimová (JENNIFER SLIVKOVÁ, jeho manželka), Diana Minarovičová (ELENA, Baltazárova dcéra), Matúš Kvietik (SEKERA, mäsiar a bývalý poslanec), Marek Lupták (PROFESOR SERGEJ LOPUŠKIN, „Austrálčan“), Roman Hargaš (HRONEC, vodca politickej strany Pokrok, JÁN SLOVÁK, RÓBERT HURKA), Karolína Gáliková (AĎA KAPITÁNOVÁ, poradkyňa prezidentky), Karolína Kopačková (ILDIKÓ HIDAS), Sára Hrčková (VIERA BORSKÁ), Jozef Čakloš (GAŠPAR ŠPAGÁT, KON), Patrik Burian (FLIKT), Zuzana Mišáková (PREZIDENTKA), Dominika Kusá (MODERÁTORKA: hlas)

Odporúčaný vek: od 12 rokov
Dĺžka predstavenia: 95 minút


Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Projekt podporilo Mesto Trenčín.
Realizované s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.
Partneri: KKC Hviezda, Flash Art & Science s.r.o., Emcar s.r.o., Webprint s.r.o., Jupiter film, Art Event s.r.o.

 


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri Noci divadiel v roku 2024

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky     www.pravda.sk     citylife.skINFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY         kam do mesta  bratislavske novinyKod