Program - 2024 | Piešťany

Trnavský kraj zážitkov

Miesto podujatia: Piešťany (registrácia o 17.00 hod. na Kolonádovom moste pri socheLudovíta Wintera) a Vila dr. Lisku

Rezervácie: TRNAVSKÝ KRAJ ZÁŽITKOV

Web: www.krajzazitkov.sk

Kontakt: info@krajzazitkov.sk, +421 948 989 010


Program:

⏰ 17.00 – 18.45 hod.

 Prehliadka mesta Piešťany: Piešťany podľa Wintera – Noc divadiel 2024 ✨ 

Zážitková komentovaná prehliadka so spomienkami nezlomného podnikateľa Ľudovíta Wintera v slúchadlách a výstupmi hercov v dobových kostýmoch priamo v uliciach. Piešťany podľa Wintera stoja na pomedzí dramatického diela a komentovanej prechádzky. Vznikli na základe memoárov muža, ktorý už ako dvadsaťročný začal budovať meno piešťanských kúpeľov a vo svojom úsilí nepoľavil ani vtedy, keď sa s podlomeným zdravím vrátil z koncentračného tábora. 

Cieľom Noci divadiel v Piešťanoch v rámci podujatia Piešťany podľa Wintera je oživiť kultúrne dedičstvo mesta, a to prostredníctvom dramatizácie príbehu Ľudovíta Wintera, významnej postavy v histórii kúpeľov. Prostredníctvom interaktívneho formátu chceme divákom priblížiť jeho víziu a prínos pre rozvoj cestovného ruchu. Týmto spôsobom sa snažíme zapojiť miestnu komunitu do kultúrneho dialógu a povzbudzovať ich k aktívnemu záujmu o históriu a tradície Piešťan. Veríme, že táto akcia prispeje k zvýšeniu povedomia o lokálnych hodnotách a inšpiruje ďalšie iniciatívy v oblasti kultúry a umenia.

O scenár, réžiu a herecké výkony v oboch jazykových mutáciách audiohry sa postarali umelci z Divadla Jána Palárika v Trnave. Postavy naživo znázorňujú priamo v uliciach Piešťan členovia ochotníckych súborov Divadla Etapy a Divadla Z malého Ríma

Koncept a scenár: Lucia Mihálová

Réžia a hudba: Juraj Bielik

Námet a produkcia: Trnavský kraj zážitkov

Kostýmy: Katarína Žgančíková

V nahrávke účinkujú: umelci z Divadla Jána Palárika v Trnave Vladimír Jedľovský (Socha Ľudovíta Wintera), Michal Jánoš (Mladý Winter), Katarína Šafaříková (Leona), Tatiana Kulíšková (Mama a Grófka Irma), Miroslav Beňuš (Adolf Rónay a Starosta), Tomáš Vravník (Otec, Edmund Tolnay a Henry Doerner), Martin Križan (Gróf Viliam, Hlásnik a Noviny), Juraj Bielik (Poverenec Červeného kríža a Prokurátor)

Naživo účinkujú: neprofesionálne divadelné súbory Divadlo ETAPY a Divadlo Z malého Ríma

  • Harmonogram prehliadky:
17.00 – 17.30 hod.: Výdaj slúchadiel návštevníkom a registrácia na Kolonádovom moste pri soche Ľudovíta Wintera
⏰ 17.30 – 18.45 hod.: Prehliadka Piešťany podľa Wintera
⏰ 18.45 – 19.00 hod.: Odovzdávanie slúchadiel a informácia o spoločnom potlesku
⏰ 19.00 hod.: Spoločný potlesk 

Komentované prehliadky sa konajú aj vďaka pomoci Trnavského samosprávneho kraja, Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, Piešťanského informačného centra, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany a Mesta Piešťany.

 


⏰ 19.50 – 21.20 hod.

 Diskusia o význame dedičstva Ľudovíta Wintera a jeho vplyvu na kúpeľný turizmus v Piešťanoch

Panelová diskusia sa bude sústrediť na rôzne aspekty Winterovho odkazu, význam kúpeľníctva pre cestovný ruch, ako aj na tvorbu dramatizácie a adaptácie jeho memoárov.

Miesto podujatia: Balneologické múzeum Imricha Wintera, Vila dr. Lisku

  • Harmonogram diskusie: 

19.50 – 20.00 hod.: Úvodné slovo a privítanie hostí 
20.00 – 21.10 hod.: Panelová diskusia s odborníkmi a tvorcami. Diskusie sa zúčastnia: riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany, zástupca Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj, zástupcovia Balneologického múzea Imricha Wintera (téma – Ľudovít Winter: Vizionár Piešťanských kúpeľov), tvorcovia projektu Piešťany podľa Wintera Juraj Bielik a Katka Šafaříková (téma – Adaptácia memoárov Ľudovíta Wintera) a zástupca Divadla Etapy, ktorý sa zúčastňuje živých výstupov počas prehliadky
21.10 – 21.20 hod.: Zhrnutie diskusie, poďakovanie účastníkom a hosťom, usmernenie k prehliadke múzea

Cieľom diskusie v rámci podujatia je poskytnúť platformu na hlboké preskúmanie a reflektovanie tém spojených s kultúrnym a historickým významom Ľudovíta Wintera. Chceme vytvoriť priestor pre otvorenú výmenu názorov a myšlienok medzi odborníkmi, umelcami a divákmi, aby sme lepšie porozumeli prínosu tejto prehliadky pre miestnu komunitu a rozvoj cestovného ruchu. Diskusia sa zameriava na skúmanie spolupráce medzi profesionálnymi a neprofesionálnymi umelcami, ako aj na to, aký dopad má tento formát na vzdelávanie a kultúrne povedomie návštevníkov. Taktiež chceme vyzvať účastníkov, aby zdieľali svoje vlastné pohľady a skúsenosti, čím obohatíme spoločný zážitok a posilníme pocit komunity v rámci kultúrneho dialógu.


⏰ 21.20 hod.

 Prehliadka múzea  ✨ 

Prehliadka priestorov Balneologického múzea Imricha Wintera – kúpeľná dvorana

 

 


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri Noci divadiel v roku 2024

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky     www.pravda.sk     citylife.skINFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY         kam do mesta  bratislavske novinyKod