Program - 2024 | Banská Bystrica - Štátna opera

Štátna opera

Miesto podujatia: Národná 11, 974 73 Banská Bystrica

Web: www.stateopera.sk  

Facebook: Štátna opera

Instagram: @statnaopera

Vstup: 7 eur, kontakt: rezervacie@stateopera.sk, tel.: +421 48 245 71 23, -24, mobil: +421 907 808 871, +421 918 971 465


Program:

⏰ 19.00 hod.

 Noc divadiel: Pocta českej hudbe

Symfonicky koncert venovaný výročiam Roku českej hudby a Nežnej revolúcie. Pred koncertom sa uskutoční prednáška dramaturgičky Alžbety Lukáčovej.

  • Harmonogram:

    E. Suchoň: Noc čarodejníc

    A. Dvořák: Symfónia č. 9 e mol, op. 95 „Z Nového světa“

Štátna opera sa pripája k Roku českej hudby 2024 a vyjadruje českej hudbe poctu jedným z najgeniálnejších diel klasickej hudby – Symfóniou č. 9 e mol „Z nového světa“ Antonína Dvořáka. Novosvetská vznikla v roku 1893 ako vrcholné dielo skladateľových tvorivých síl, v ohromení novým prostredím a novými kultúrnymi podnetmi. Tie mu poskytol pobyt v Spojených štátoch amerických i súhra ďalších priaznivých okolností: vykryštalizovaný kompozičný štýl, finančná nezávislosť, vedomie, že je „vyslancom“ českej hudby v Amerike i ambícia vytvoriť dielo mimoriadnych kvalít. Do symfónie premietol atmosféru dynamicky sa rozvíjajúcej krajiny, spleť kultúr a etník, dojmy z amerického vidieka i nostalgickú túžbu po domove a rodine. 
Na koncerte bude uvedená aj orchestrálna suital Eugena Suchoňa Noc čarodejníc, ktorá vznikla v roku 1927 na motívy Merežkovského románu Leonardo da Vinci pôvodne ako dielo pre klavír. Koncom 70. rokov bola zrevidovaná do orchestrálnej podoby.
 

Účinkuje: Orchester Štátnej opery
Dirigent: Ján Procházka
Sprievodné slovo: Alžbeta Lukáčová


 


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri Noci divadiel v roku 2024

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky     www.pravda.sk     citylife.skINFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY         kam do mesta  bratislavske novinyKod