Program - 2023 | Budmerice

Divadelná skupina teatro ORLUS

Kaštieľ Budmerice

www.teatroorlus.sk 

Vstup: vstupné 10 €/predstavenie/osoba

Rezervácie: info@teatroorlus.sk

Počet lístkov je limitovaný.


Program:

⏰ 18.00 hod.

Kde bolo, nebolo... alebo Netradičná rozprávková kaša

Divadelné predstavenie

Putovanie krajinou Kde bolo, nebolo... alebo nezvyčajné večerné predstavenie plné múdrosti, nadsádzky, humoru a výsmechu hlúposti, ktoré v sobotu 18. novembra 2023 zavedie návštevníkov Budmerického kaštieľa do sveta rozprávok.

V tretiu novembrovú sobotu, keď nad krajinou vyhasne posledný lúč slnka a všetky veže Budmerického kaštieľa sa oblečú do strieborného mesačného svitu, tento romantický pamiatkový objekt ožije a vyrozpráva sedem netradičných rozprávkových príbehov:

  1. O tom, že nezmysel je vždy relatívny a že najväčším boháčom je iba ten, kto má pokojný spánok a krásne sny...
  2. O tom, ako sa k nám niekedy pozemský život otočí chrbtom, zatiaľ čo peklo ponúka pomocnú ruku. Stačí iba tú svoju natiahnuť...
  3. O tom, že i podvodník si niekedy narazí svoj nos alebo kto sa s nečestným úmyslom zahráva, kliatbu na seba privoláva...
  4. O tom, ako sa oplatí zachovať si zmysel pre humor aj v tých najťažších chvíľach. Aj madam smrť sa totiž rada zasmeje...
  5. O tom, že dve na prvý pohľad rovnaké veci nemusia mať rovnaký obsah a taktiež o tom, čo spôsobí malá chvíľka nepozornosti...
  6. O tom, že kde sa dvaja bijú, tretí víťazí... alebo že odplata za zlomené srdce býva sladká...
  7. O tom, že i keď to tak nevyzerá, poctivosť sa vyplatí, a to nielen v rozprávkach...

Putovanie z rozprávky do rozprávky prostredníctvom večerného scénického predstavenia začína v sobotu 18. novembra 2023 o 18.00 hod. Takúto netradičnú rozprávkovú kašu navarí Divadelná skupina teatro ORLUS.

Predstavenie trvá 75 min. bez prestávky.


⏰ 19.15 hod.

Vissegrad

Hudobné vystúpenie

Koncert dobovej hudby v podaní hudobného telesa Cornamusica. Počas neho zaznejú skladby z Vietorisovej tabulatúry, Královéhradeckého speciálniku, Glogauer Liederbuch, tance z Muziek Boexken, tance od Michaela Praetoria a mnoho iných. Všetky tieto skladby sa nachádzajú v archívoch krajín Vyšehradskej štvorky.

Koncert je so sprievodným slovom a trvá 45 min. bez prestávky.


⏰ 20.30 hod.

Tajomný náhrdelník

Divadelné predstavenie

Romantika, mágia čarodejníc, plánovaná potupa kráľovnej, intrigy a nástrahy prefíkaného kardinála, dramatické zvraty, ale hlavne osudové perly kráľovninho náhrdelníka. Toto všetko je možné zažiť v Budmerickom kaštieli 18. novembra 2023 počas scénického podujatia Tajomný náhrdelník.

Počas tretej novembrovej soboty odhalí Noc divadiel ďalší kúsok slovenských dejín. V druhom predstavení herci teatra ORLUS vyrozprávajú príbeh plánovanej zrady Beatrix Luxemburskej, manželky uhorského kráľa Karola Róberta z Anjou.

Prostredníctvom divadelného stvárnenia dramatických pasáží sa návštevník osobne stretne so samotnou kráľovnou Beatrix, zákerným kardinálom a jeho intrigami, s menej urodzenými obyvateľmi kráľovského dvora, ale aj s postavami čiernej mágie.

Kráľovná v nestráženej chvíli odhalí svoje tajomstvo dobrosrdečnej, ale príliš zhovorčivej a nie veľmi múdrej komornej. Práve tá nechtiac vyzradí záhadu kráľovninho perlového náhrdelníka počas spovede kardinálovi. Ten sa „klebety“ okamžite chopí a snaží sa ju využiť vo svoj prospech. Vymyslí plán na verejnú potupu a skompromitovanie Beatrix Luxemburskej. Aby kardinál získal dôkaz o kráľovninej nevere, svoje sily spojí so svetom mágie a kúziel. Na dokonanie kardinálovho plánu čarodejnica Aurora a jej učedníčka Oxana ukuchtia čarovný nápoj.

Bude mať zázračný nápoj správne účinky? Vypláva nakoniec ukrývané tajomstvo z kráľovninej komnaty na povrch alebo sa ho predsa podarí utajiť? Akú úlohu v tomto príbehu zohrajú perly z kráľovninho náhrdelníka? Odpovede na tieto otázky je možné získať v Budmerickom kaštieli 18. novembra 2023 o 20.30 hod. Návrat do minulosti sprostredkujú členovia divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Predstavenie trvá 75 min. bez prestávky.

 

 

 

 

 

 

 


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta