Program - 2023 | Medzibrod

Potulné dividlo J + T

Pri Ihrisku 4

Kontakt: potulnedividlo@gmail.com, +421 949 125 988

Miesto podujatia: Kultúrny dom Medzibrod, Námestie hrdinov SNP 1, 976 96 Medzibrod


Program:

⏰ 18.30 hod.

✨ Premiéra inscenácie Temer kompletná slovenská divadelná klasika za +- 60 minút

Medzibrodská slávnostná premiéra inscenácie

My, Slováci, sme boli vždy skromní, ale s tým je koniec. Keď uvidíte toto dielo, už nič viac nebudete potrebovať vidieť. Všetko, čo musíte vedieť, je v tomto diele, a čo v ňom nie je, to nezaslúži si, aby s tým vaše oči zabíjali čas. Po zjavení sa tohto diela všetky divadlá na celom svete môžu byť zavreté. Potulné dividlo J + T vo svojej novej autorskej inscenácii prináša kompletnú slovenskú divadelnú klasiku. O podobné dielo sa už pokúsili naši anglickí kolegovia. Tí však boli schopní podať iba tvorbu Williama Shakespeara a trvalo im to nekonečných 120 minút.

Čo tam po Shakespearovi? Dodnes sa nevie, či vôbec existoval. My vám za polovičný čas a tretinové vstupné prinesieme mnohonásobne viac autorov. To sú tisícky a tisícky strán, ktoré nemusíte čítať, navyše, zadarmo. Tie hodiny, ktoré by ste museli zbytočne stráviť v divadle na predstaveniach ani nebudeme počítať.

Ján Chalupka, Jozef Hollý, Ján Palárik, Jonáš Záborský, František Urbánek, Jozef Gregor Tajovský. Nič horšie sa nemôže stať spisovateľovi ako to, že sa z neho stane klasik. To ho natrepú do učebníc a tam je zavretý, nikto ho nečíta, väčšina študentov vlastne aj nenávidí. Vlastne je ešte niečo horšie, čo sa môže autorovi stať a to, že sa z neho stane slovenský klasik. Lebo u nás sa učebnice nielenže nečítajú, ale ani netlačia.

V roku 1830 inscenoval Gašpar Fejérpataky-Belopotocký prvýkrát na slovenských doskách Kocúrkovo. Ubehlo odvtedy už bezmála 200 rokov a divadlo stále žije. A to nám dáva nádej, že ešte nie sme stratení. Dokonca máme národné divadlo, to znamená, že sme národ. A to vôbec nie je také samozrejmé, ako si mnohí z nás predstavujú…

Napísali a účinkujú: Tomáš Pohorelec a Juraj Haviar

Hudba a texty piesní: Tomáš Pohorelec

Dramaturgická spolupráca: Peter Kováč

Kostýmy: Marianna Ďuranová

Výroba scény a bábok: Katarína Mažáryová a Jaroslav Frič

Réžia: Potulné dividlo J + T

Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia


⏰ 20.00 hod.

Táračky naživo

Vážno-nevážne rozprávanie o divadle, slovenskej klasike a živote

Hosť: Rado Kuric

Potulné dividlo J+T 1

 


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta