Program - 2023 | Nitra

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre

Ul. 7. pešieho pluku

www.sdn.sk

Kontakt: pokladnica@sdn.sk, 037 6522586


Program:

16.00 hod.

ZSS Kreativ Klasov – Pytačky

Staré divadlo po rekonštrukcii opäť pokračuje v tradícii hosťovania víťazného súboru súťaže OSKAR počas Noci divadiel. Víťazi tak majú jedinečnú príležitosť odohrať svoje predstavenie na divadelných doskách. V tomto ročníku spomedzi 14 zúčastnených zariadení sociálnych služieb Nitrianskeho samosprávneho kraja zvíťazili členovia ZSS Kreativ Klasov s inscenáciou Pytačky. V nej sa prepájajú populárna hudba a moderné tance v ľudových krojoch, nechýbajú tiež humor a vtipné momenty.


17.00 hod.

Komentovaná prehliadka výstavy bábok Z rozprávky do rozprávky

Výstava bábok, ktorá precestovala už viaceré slovenské múzeá, sa počas Noci divadiel na chvíľu zastaví aj v domovskom Starom divadle. Uvidíte najrôznejšie bábky z viacerých inscenácií Starého divadla, pri ktorých môžete obdivovať zručnosť a jemnú prácu tvorcov bábok. Je to jedinečná príležitosť nahliadnuť do histórie divadla a dozvedieť sa viac o bábkach starých aj desiatky rokov. Medzi inými uvidíte napríklad postavy z inscenácií Legenda o láske, Zhavranelí bratia, Svetská krása, či Macbeth, o ktorých sa dozviete viac vďaka výkladu členov umeleckého súboru. Nebude chýbať ani ukážka vodenia jednotlivých typov bábok. Bábky budú k nahliadnutiu v čase 15.30 – 19.00 hod., komentovaná prehliadka začne o 17.00 hod.

Miesto podujatia: Foyer SDKSvN


 18.00 hod.

Klammova vojna

Na škole sa stala tragédia. Istý študent sa obesil, lebo nebol pripustený k maturite. Jeho spolužiaci našli vinníka, ktorým je podľa nich profesor Klamm. Študenti chcú pomstu, a tak Klammovi vyhlasujú vojnu. Ako to celé prebieha, ako to vníma on a aká bude jeho reakcia? Príďte si pozrieť strhujúcu súčasnú monodrámu, ktorá si berie na mušku nielen vzťah učiteľa k žiakom, ale aj celé školstvo. Inscenáciu obvykle hrávame priamo v školských triedach, pri príležitosti Noci divadiel ju však výnimočne uvedieme v priestoroch Študovne Starého divadla.

Autor: Kai Hensel

Preklad: Daniela Müglová

Dramaturgia: Petra Zichová, Petra Babulícová

Scéna a kostým: Tereza A. Hudáková

Réžia: Peter Chmela

Účinkuje: Roman Valkovič

Určené pre diváka: 15+

Dĺžka predstavenia: cca 45 min.

Miesto podujatia: Študovňa SDKSvN


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky      www.pravda.sk     Kod INFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY    citylife.sk    Bratislavské kultúrne a informačné stredisko   bratislavske noviny   kam do mesta