Program - 2024 | Bratislava - Divadlo K

Divadlo K

Miesto podujatia: Palackého 5

Web: www.divadlok.sk

Kontakt: info@divadlok.sk

Podujatie sa realizuje v spolupráci s festivalom Mesiac fotografie.


Program:

⏰ 19.30 – 20.00 hod.

 Prezentácia knihy Nefotografie  ✨ 

Knihu Nefotografie tvoria texty 55 slovenských fotografov a fotografiek, ktorých Mária Piatriková oslovila s otázkou: „Akú svoju nezachytenú fotografiu máte stále v pamäti?" Zbierka obsahuje široké spektrum odpovedí, ktoré nám umožňujú nahliadnuť nielen na tvorbu autorov, ale aj na médium fotografie novým spôsobom. Predslov ku knihe napísal český fotograf, kurátor, historik umenia a vydavateľ Tomáš Pospěch. Kniha je zároveň dokumentom o inscenácii Divadla K, pre ktorú zbierka textov vznikla ako divadelná predloha. Premiéru mala v roku 2021 a doposiaľ bola uvedená 20-krát. Súčasťou knihy je preto aj rozhovor fotografky Veroniky M. Markovičovej s režisérkou Máriou Piatrikovou o inscenovaní Nefotografií a dopĺňa ho niekoľko záberov Stanislava Piatrika, ktorý tvorivý proces dokumentoval.
Knihu Nefotografie si bude možné na mieste zakúpiť.
 


⏰ 20.00 – 21.00 hod.

 Inscenácia Nefotografie  ✨ 
Inscenácia Nefotografie vychádza z textov slovenských fotografov, ktorí pre Divadlo K opísali svoju skúsenosť s nezachytenou fotkou. Objavujú sa v nich motívy fascinácie, pamäte, pominuteľnosti, otázka dokumentovania verzus prežívania prítomnosti, koncepty obrazu a antiobrazu, ale aj osobné témy ako strata blízkej osoby či budovanie blízkosti. Autorská hra spracováva tieto spomienky a obrazy transformáciou do iných médií. Vytvára priestor pomyselného laboratória, kde performeri skúmajú materiály a reagujú na ne. Divadelný tvar osciluje na pomedzí performancie a inštalácie.
Inscenácia vznikala metódou autorskej kolektívnej tvorby, ktorá vychádzala z improvizácie a práce s rôznym materiálom (zozbierané texty, médium fotografie, téma nezachytenej fotografie, skúšobný priestor, fotografická tvorba autorov, osobné asociácie a vlastné momenty fascinácie). Východiskovými boli stratégie načúvania materiálu, hľadania jeho potenciálu, kolaboratívne premýšľanie, myslenie cez konanie a akcie založené na zadaniach. V skúšobnom procese si tím vybral šesť textov, ktoré rozpracoval do menších scén. S ďalšími textami pracuje viac asociatívne a fragmentárne, s princípmi vrstvenia a prvkami náhody.

Kliknite na nasledujúci odkaz a pozrite si TRAILER


Divadlo K je profesionálne nezávislé divadlo. Venuje sa autorskej tvorbe, participatívnym projektom a experimentu. Skúma performativitu vo vzťahu k iným médiám. Divadelný tvar svojich inscenácií necháva prestupovať konceptom fotografie, inštalácie, filmu alebo architektúry. Otvára témy pamäte, odvahy a zraniteľnosti, vnútornej premeny a vzťahu človeka k svojmu prostrediu.


Iniciátor

inicializator

Koordinátor

Divadelný ústav

Mediálni partneri Noci divadiel v roku 2024

       Tlačová agentúra Slovenskej republiky     www.pravda.sk     citylife.skINFORMAČNÝ MAGAZÍN BRATISLAVY         kam do mesta  bratislavske novinyKod